Wat is HDTV?

HDTV staat voor High Definition TV. Het beeld van HDTV heeft een veel hogere resolutie dan standaard TV (ook wel SD genoemd). Met HDTV zie je bijvoorbeeld de grassprieten van het voetbalstadion haarscherp.
Om HDTV te ontvangen heb je een HDTV nodig, een digitale tv decoder met HDMI aansluiting, en dan nog een zenderpakket met HDTV kanalen.

Verschil tussen SD en HD

Verschillen

In bovenstaande illustratie zie je duidelijk de verschillen tussen analoog, digitaal en HD.

Analoog

 • Kleuren zijn wat fletser in vergelijking met digitaal en HD
 • Beeld is minder scherp

Digitaal

 • De kleuren zijn levensecht. Er gaat geen kleur informatie verloren
 • Het beeld is haarscherp

HD

 • De kleuren zijn levensecht. Er gaat geen kleur informatie verloren
 • Het beeld is haarscherp
 • Je ziet extra details door de hogere resolutie van HD
Wat heb ik nodig om HDTV te ontvangen?
 1. Een HD (ready) TV met HDMI aansluiting
 2. Een decoder met HDMI aansluiting
 3. Een HD abonnement bij een digitale tv aanbieder
 4. Als laatste: een uitzending in HD kwaliteit

Met name punt 4 is gemeen. Je hebt een HDTV, een geschikte decoder en HD abonnement. Dan nog kan het zijn dat men bijvoorbeeld op Nederland 1 HD een film of serieĀ in SD (standaard resolutie) uitzend. Ze hebben de film of serie dan niet in HD aangekocht of opgenomen waardoor je niet kunt genieten van de echte HD kwaliteit. Het is dus belangrijk dat ook de omroepen het materiaal uitzenden in HD kwaliteit!

Upscalen

Indien je besluit om voor HDTV te gaan dan is 'upscalen' een belangrijk begrip. Steeds meer films en series worden aangeleverd in HD kwaliteit. Echter, de films en series die nog niet in HD kwaliteit beschikbaar zijn moeten worden omgezet naar HD. Dit noemt men 'upscalen'.
Een echte HD film (native HD) is uiteraard veel beter en scherper dan een upscaled film. Helaas is er op dit moment nog erg veel upscaled materiaal in omloop. Echter is upscaled materiaal wel weer beter dan het standaard formaat, je hebt dus altijd voordeel met HDTV.