Wat is IPTV?

IPTV is een techniek waarbij het televisie signaal niet op de traditionele manier via bijvoorbeeld COAX kabels wordt verzonden, maar via het IP protocol. Het IP protocol wordt veel gebruikt op internet.

Nu zul je misschien denken dat IPTV daardoor alleen op internet wordt gebruikt, maar het tegenovergestelde is waar. IPTV wordt veel door ADSL en Glasvezel providers gebruikt, maar dan op een afgeschermd netwerk, los van internet. Er wordt dus een speciaal netwerk gemaakt waar alleen het IPTV verkeer overheen gaat. Op deze manier wordt de benodigde bandbreedte gewaarborgd. Er is dan dus geen koppeling met het normale internet.
Om het nog iets ingewikkelder te maken: IPTV kan ook door kabelproviders via COAX worden gebruikt. Het is een protocol dat je overal door heen kan sturen, zolang er maar IP verkeer over mogelijk is.

IPTVWat heb je nodig voor IPTV?

Ten eerste heb je een provider nodig die IPTV signalen uitzend. Op dit moment zijn dat voornamelijk ADSL en Glasvezel providers. Verder heb je een speciale decoder nodig, net zoals bij normale digitale televisie het geval is. Deze decoders worden meestal door de provider zelf verstrekt omdat hier behoorlijk wat maatwerk in zit. In de meterkast wordt een adsl of glasvezelmodem geplaats. Op dat modem zit meestal 1 internet aansluiting en 1 iptv aansluiting. Je sluit de speciale deocder via een ethernet (netwerk) kabel  aan op het modem en kunt tv kijken.

Aantal zenders

Het aantal zenders op IPTV is geheel afhankelijk van de provider, maar in principe is dit onbeperkt. Er is geen limiet vanwege beschikbare capaciteit op het netwerk zoals bij kabelproviders (analoog of DVB-C) nog wel het geval is.

IPTV op meerdere TV's?

Ja, dat is ook mogelijk. Alleen heb je wel voor elke TV een decoder nodig.
Het voordeel van dit systeem is dat je geen signaal verlies hebt zoals bij COAX nog wel het geval is. Signaal verlies kan bij digitale tv blokjes of complete uitval van het beeld veroorzaken. COAX is vaak lastiger te splitsen, en je hebt vaak versterkers nodig. Met IPTV kun je gebruik maken van netwerkkabels en standaard switches.
Waar je wel rekening mee moet houden: elke IPTV stream kost bandbreedte, dit gaat vaak wel weer van je internetsnelheid af. Dit klinkt een beetje vreemd, want het zijn toch 2 verschillende netwerken? Echter heb je maar een bepaalde totale bandbreedte beschikbaar per huis aansluiting. Zelfs bij Glasvezel is deze beperking er nu ook als je een 100 Mbps aansluiting hebt. Dit is vaak het maximum van de lijn, daarover gaat internet+iptv. Die bandbreedte moet dus worden gedeeld. In de toekomst worden steeds meer glasvezel aansluitingen ge-upgrade naar 1 Gbps en dan speelt dit probleem niet meer.

In steeds meer TV's worden standaard met DVB-C en een CI+ module geleverd, hiermee kun je digitale televisie via de kabel rechtstreeks op de TV aansluiten zonder decoder. IPTV is nog zo nieuw dat dit nog niet mogelijk is. Echter heeft elke TV tegenwoord een internet aansluiting. Het zal dus niet lang duren voordat je IPTV rechtstreeks op je TV kunt aansluiten.

IPTV op je computer of HTPC

Het is met wat aanpassingen mogelijk om het IPTV signaal op je computer of mediaspeler af te spelen. Dit is wel afhankelijk van de provider die je hebt. De provider moet de streams namelijk ongecodeerd verzenden zoals Glashart Media op dit moment doet. Zie dit artikel voor meer informatie hier over.